Hoppa till innehåll

idrott och hälsa

Vi har idrottsdagar varje jämn veckas fredag. Då beger sig antingen klasserna 4 – 9 eller hela skolan iväg och utövar någon rolig idrott. Det kan vara besök i ishall eller simhall, eller heldagar på skidanläggningar.

Oftast tar eleverna med egen matsäck och så bär det iväg antingen till fots, cykel, längdskidor, cykel, buss eller t.o.m. häst och vagn för någon yngre klass.

Den som inte springer fortast eller hoppar högst kan vara den som ger allt och gläds åt Zumba eller kanske är den som förstår kartan på orienteringen. Det är fantastiskt att se de äldre barnen leka och spela med de yngre eller samarbeta vid en orientering.

I år har vi fått en längdhoppsgrop på skolgården och en klass har egna höjdhoppsställningar, det används till den dagliga rörelsen på rast och lektioner. Tack vare vårt läge och undervisningens upplägg finns alltid utrymme för daglig rörelse. Dagen börjar, för de flesta klasser, med någon form av rörelse ute eller inne. Vi kallar det ”rytmisk del” av periodlektionen. På rasterna leker eleverna över klassgränserna och beroende av väder spelar de rundpingis, kung eller basket. Havet används till bad på sommaren och skridsko på vintern. Svårast att få in eleverna till lektion ifrån är nog ändå när snön ligger och de åker pulka.

Vi har också folkdans på schemat, varannan vecka och vi har haft några MåBra-dagar då hela skolan gått runt i grupper och haft massage. Några lagade extra hälsosam lyx-lunch och de äldsta lärde om ergonomi, kroppsideal, sunda vanor för mat och sömn, droger o.s.v.