Hoppa till innehåll

Årstidsfester

För att barnet ska kunna få konkreta upplevelser av året och dess förlopp firar vi c:a 9 årstidsfester varje år. De firas ungefär på samma sätt år efter år och på så sätt får barnet, genom igenkännandet och upprepningen, en enkel kunskap om året och almanackan.

I vår barnträdgård faller det sig än så länge naturligt att fira de högtider som finns i vår almanacka, det vill säga de som bygger på en kristen tro. Det finns dock inget som säger att vi inte kan fira andra kulturers högtider och något vi varmt välkomnar. Waldorfpedagogiken är för alla oavsett religion.

Skördefest

I början av september håller vi läsårets första fest, skördefesten. Tiden fram till denna fest är fylld av aktivitet, som faktiskt startar redan på våren med att vi bereder jorden och sår allehanda frön på vår lilla åker. I augusti har allt vuxit sig stort och frodigt och det är dags att skörda, morötter, rödbetor, potatis, pumpa, squash, sockerärtor och andra grödor.

Det är underbart att se de ivriga barnen jublande plocka skatter ut jorden och se på de gigantiska pumporna med förvånande ögon – hur kan ett så litet frö bli till en så stor grönsak? Vid denna tid åker vi också och besöker en veteåker där vi kan få skörda vete. Den tar vi med oss hem till förskolan och binder nekar av (och så klipper vi till de miljövänligaste sugrören som finns!) som vi sedan tröskar, då skiljer vi agnarna från säden så att vi till sist kan mala säden till mjöl.

På festdagen bakar vi ett stort härligt bröd av vårt egna mjöl som serveras tillsammans med vårt egenhändigt kärnade smör. På den öppna elden tillagas en underbar soppa med grönsaker från vår odling och till efterrätt bakas ofta en äppelkaka av barnträdgårdens äpplen. På festdagen kommer barnen, utklädda till drängar och pigor, med frukt, grönsaker, blommor och annat från skog och trädgård till vårt gemensamma skördebord.

"Solen skiner på säd och frukt, av regn blir de våta och glittrar så fint.Vi tackar solen och jorden och regnet för gåvan som står på vårt bord i dag."

Mikaelifest

Mikaelidagen är den 29 september. Då firar vi Mikaelifest eller modets fest. Barnen får höra sagan om riddar Göran och draken (som liksom alla andra sagor alltid slutar lyckligt). Denna saga ger barnen inspiration till fortsatt lek i modets tecken.

På något märkligt sätt hittar vi för det mesta en skattkarta där drakens skatt finns markerad, med gemensamma krafter och huvuden tyder vi kartan och beger oss ut på drakjakt. Vi håller ihop och hjälper varandra över stockar, stenar och branta backar. Ibland hittar vi en drake, andra gånger ett drakägg, ofta hittar vi spår, men en sak är säker – drakens skatt hittar vi alltid!

Martinfest

Dagarna mörknar allt mer och i slutet av oktober börjar vi måla, klippa och klistra våra lanternor eller lyktor till Martinfesten. På sångleken sjunger vi lanternsånger och annat som hör denna fest till.

Martin var enligt legenden en riddare som bodde i Frankrike. En sen kväll såg han en tiggare i tunna kläder sitta i snön utanför stadens port. Martin tyglade sin häst och stannade, så delade han sin vara mantel mitt itu och gav tiggaren den ena halvan innan han red in genom stadens port.

Detta är en fest där vi vill förmedla omsorg och omtanke för varandra att lysa upp i mörkret för dem som på något vis har det svårt. 

På Martindagen den 10 november klockan 17.00 samlas barn, föräldrar och gärna anhöriga från både skola och förskola därför med sina lyktor. I skenet av dessa och en mängd marschaller går vi tillsammans sjungande ut i skogen där vi samlas kring elden och en sagoberättare berättar hela legenden om S:t Martin.

Adventsträdgård

På måndag morgon efter första advent firar vi adventsträdgård. Med ett litet ljusäpple får barnen gå in i en spiral av granris, tända sitt ljus, vända om och gå tillbaka. Någonstans på vägen ut ställer barnet ned ljuset i granriset. På så sätt blir hela spiralen till sist upplyst av små äppelljus. När alla ljus är tända berättar fröken en saga.

Detta är inledningen på adventstiden hos oss, då händer mycket roligt och spännande bland annat brukar ”hustomten” komma på besök.

Luciafest

På luciamorgon klockan 9.00 gästas förskolan av skolans vackra luciatåg. Våra förskolebarn får uppleva de äldre barnens fina sång och ibland musik. Det är mycket uppskattat av de yngre och glädjen är stor när de får bjuda luciatåget på pepparkakor, lussebullar och saft.

December månad och julfest

December månad inleds, som sagt, med adventsträdgården, då vet också alla barn att det är dags för julspel eller krubbspel. Det innebär att barnen varje morgon klockan 9.00 spelar en musikteater om Josef, Maria, herdarna, värdarna, oxen och åsnan. Denna lilla teater framförs sedan på julfesten för föräldrar och anhöriga.

Under december kommer också hustomten på besök med brev där vi kan läsa om alla hans äventyr och tokigheter, han har också speciella ”nissegåvor” med . Ljusstöpning, pepparkaksbak, lussebullebak, tillverkning av smällkarameller och diverse handarbeten hör också julmånaden till.

Maskerad

Efter den högtidliga julen behöver vi liva upp det i barnträdgården och då ställer vi till med maskerad! Varje år har maskeraden ett tema till exempel cirkus, fest hos Kung Vinter, Afrikas savann, marknad mm. Temat väljs utifrån barnens intresse och ett kulturellt tema för att berika deras lek och lärande. Barnen är med i förberedelserna genom att till exempel tillverka rekvisita och baka.

Påskfesten

Vid påsktiden klipps fåren därför arbetar vi också gärna med ull nu. Vi tvättar ullen, kardar, spinner eller tovar, det kan bli ullplattor som vi till exempel syr hönor, tuppar och kycklingar av. Att blåsa ur ägg är också en rolig tradition. De blir sedan målade och upphängda i påskriset.

I naturen börjar livet vända tillbaka efter den långa vintern och vi tar fasta på detta genom att så blommor och grönsaksfrön i krukor inomhus. Påskfesten firas med en påsksaga, som handlar om påskharen, blommorna och solen. Efter sagan går vi alla ut och ser efter om påskharen har varit hos oss. Vi hittar alltid vackert färgade hönsägg, och även några i choklad. Till lunch denna dag får vi en grön soppa, påskbröd och påskäggen.

Pingstfest

Nu är sommaren här, Pingstfesten firar vi som en flygfest och välkomnar alla fåglar, fjärilar bin mm. Alla barn får göra en fågel eller en fjäril och sedan bär det av ut i gröngräset vi sjunger och har danslek med våra fåglar och fjärilar. Vi har också tagit med lunch, för denna dag har vi picknick ute. Ofta har barnen ljusa kläder på sig för att förstärka upplevelsen av sommar och fest.

Sommarfest


Sommarfesten firar vi på nationaldagen tillsammans med föräldrar, mor och farföräldrar, vänner och framför allt de barn som gått i förskoleklassen under året.

Som avslutningsgåva till yngre barn och föräldrar framför förskoleklassen en teater, cirkus eller liknande. Förskoleklass barnen har själva varit med och bestämt vad för slags karaktärer de vill spela och de har haft idéer om handlingen.

Kostymer har tillverkas, musik komponeras och det har övats. Förskolans 5-åriga barn som efter sommaren kommer att börja i förskoleklass ser framemot och längtar efter att själva få vara dem som nästa år får lov att stå i centrum och underhålla förskolebarnen. Efter skådespelet eller cirkusen blir det knytkalas, tårtbord och ibland ett minitivoli.