Hoppa till innehåll

Djur och odling

I barnträdgårdens omgivningar finns hönor, ankor, kaniner och får. Varje dag ger vi dem mat och vatten och ser till att de mår bra. På våren kläcks kycklingar och ankungar och till barnens stora glädje föddes det ett år åtta små lamm!

En naturlig följd av djuren är gödseln, den tar vi vara på i vår odling. Där odlar vi grönsaker, örter och blommor. Under många år odlade vi också vete men sedan några år tillbaka besöker vi hellre en bonde där vi kan få skörda detta istället. Vetet är ett steg i skördefesten, då får barnen se och uppleva hur vi får mjöl till vårt bröd. Jorden måste beredas, vetet sås, det ska växa och skördas, så ska det tröskas och till sist kan det malas till mjöl i vår sädeskvarn.

Även grönsakerna har en lång process. Vi börjar i mars att förså inomhus och när våren har kommit så pass långt att jorden är varm är det dags att plantera ut och så ytterligare frön direkt i jorden. Nu kommer en förväntansfull och spännande tid att se när de små groddarna kommer upp.

I augusti har vårt trädgårdsland vuxit sig grönt och frodigt, finns det något bättre än att plocka sockerärtor direkt från plantan eller att dra upp en morot ur jorden? Att skörda är ljuvligt och allt smakar så bra, men lite spar vi, för att samla frön till nästa år. På så vis kan vi låta barnen uppleva och lära om denna långa och omsorgsfulla process som krävs för att kunna få mat på vårt bord även i framtiden.

Vi måste värna om både djur och natur!